Riktig sikring av barn i bil er veldig viktig. Men hvordan finner du fram til bilstolen som passer for dere?

Framovervendt eller bakovervendt, har bilen ISOfix, eller må bilstolen festes med belter? Det kan være mye å sette seg inn når du skal velge bilsikring til barnet ditt.

Sikring av barn i bil er påbudt. Barn under 135 cm skal alltid bruke godkjent barnesikringsutstyr som er riktig i forhold til barnets vekt og høyde. Alt utstyr i salg og utleie må være godkjent etter ECE R 44-04 eller R 129. Godkjenningsmerket skal angi hvilken vektklasse/høydegruppe utstyret gjelder for.

Barn mellom 135 og 150 cm skal bruke godkjent barnesikringsutstyr dersom slikt utstyr er tilgjengelig i bilen.

Tre grupper bilstoler 

– Forenklet kan si at barnet vil trenge tre typer bilstoler i løpet av livet, sier seniorrådgiver Unni Knutli i Trygg Trafikk.

Her er retningslinjene for valg av bilstol etter Trygg Trafikks anbefalinger:

Babystol

Brukes fra:
Alder: 0-15 måneder – godkjent etter R 129
Vekt: 0-13 kg – godkjent etter ECE R 44-04
Høyde: ca. 40-75 cm

Dette er den første bilstolen barnet trenger, og den monteres alltid bakovervendt. Babystolen har høyde- og vektbegrensning, så du bør sjekke hva som gjelder for den aktuelle stolen. Babystolen byttes når barnet kan sitte selv, eller senest når øverste del av øret er i linje med setets høyeste punkt.
NB! Sett dere godt inn i hvordan bilstolen festes riktig – feilmontering forekommer ofte.

HVILKEN BILSTOL PASSER DITT BARN?
Sjekk Trygg Trafikk sitt nye verktøy – bilstolvelgeren – her.

Småbarnstol

Brukes fra:
Alder: ca. 6 måneder til 5 år
Vekt: ca. 9-18/25 kg
Høyde: ca. 61-105/125 cm

Småbarnstolen er det andre setet barnet trenger. Utvalget er stort, og det skilles mellom stoler som kan festes med ISOfix eller med bilens belter. Begge deler er ifølge Trygg Trafikk like sikkert ved montering. Trygg Trafikk sier du bør velge en stol som kan monteres bakovervendt, og du bør bruke bakovervendt småbarnstol så lenge som mulig – minst til barnet er 4 år. Det er viktig at stolen vokser med barnet, for barnet vil vokse mye i løpet av bruksperioden. Noen vil være nødt til å bytte til større småbarnstol i løpet av perioden barnet sitter bakovervendt.

Beltestol

Brukes fra:
Alder: ca. 4 år og oppover
Vekt: 15-36 kg
Høyde: ca. 100-150 cm

En framovervendt beltestol er den siste bilstolen barnet trenger. Barn skal sitte i en godkjent stol til de er 135 cm eller 36 kilo, avhengig av hva som kommer først. Ved å bruke en beltestol, sikrer du riktig belteføring. Feil bruk av belte kan føre til store skader ved en ulykke.

SLIK SIKRER DU BARNET BEST I BIL:
  • Det er påbudt å sikre barn med godkjent barnesete til de er minst 135 cm høye, eller mer enn 36 kilo tunge.
  • Barn bør sikres bakovervendt så lenge som mulig, helst til de er minst 4 år.
  • Ha aldri beltet bak ryggen eller under armen, og husk å stramme beltene godt. Beltene skal ligge tett mot kroppen, hoftedelen av beltet skal gå over hoftene og skulderdelen bør gå over skulder, nær halsen. Dette gjelder alle i bilen, uavhengig av alder. Tykke klær må åpnes eller tas av slik at beltet ligger så tett inntil kroppen som mulig.
  • Halvparten av barna feilsikres. Husk å følge bruksanvisningen for utstyret, og vær sikker på at det er riktig montert.
  • Barn under 140 centimeter bør ikke plasseres i et forsete med airbag som ikke er koblet ut. Hvis airbagen ikke kan kobles ut med nøkkel eller fysisk fjernes på et verksted, er baksetet eneste alternativ for plassering av barnet.
  • Når dere kjøper barnesete anbefaler vi å ta med barn og bil til butikken. Da får dere prøvd om det passer barn og bil.
    Kilde: Trygg Trafikk

Skriv en kommentar